EKOL DIŞ TİCARET VE GÜMRÜKLEME SİRKÜLERİ

 

SAYI : 2005 / 60

RESMİ GAZETE SAYI, TARİH : 25862, 01.07.2005

SEKTÖR : KOZMETİK

Bilindiği gibi AB ile uyum çerçevesinde hazırlanan Kozmetik Yönetmeliğinin (Res.Gaz.25823/23.05.2005, EKOL 2005/47) yürürlüğe girmesi ve buna bağlı olarak yayımlanan tebliğ (EKOL 2005/51) uyarınca Kozmetik ürünlerinin ithalatında daha önce aranan Kontrol Belgesi uygulaması kaldırılmıştır. Böylece gerekli kontrol ve denetimlerin gümrükte değil piyasada yapılması amaçlanmıştır.
Gümrükler açısından yeni uygulama ise, ithal edilecek ürünler ile ilgili sağlık bakanlığından yada il sağlık Müdürlüklerinden yönetmeliğe uygun şekilde yapılan bildirime istinaden alınan bildirim kayıt belgesinin ithalat işlemlerinde Gümrük Beyannamesine eklenmesi şeklinde olacaktır.
Kısaca özetlemeye çalıştığımız kozmetik işlemleri ile ilgili yayımlanan aşağıdaki tebliğde ise İthal edilen ürünlerin Kozmetik Yönetmeliği uyarınca bildirime tabi olmadığının ithalatçı veya temsilcisi tarafından beyan edilmesi ve EK2'daki taahhütnamenin her ithalat işlemi için ayrı ayrı ilgili gümrük idaresine verilmesi halinde Sağlık Bakanlığınca düzenlenen bildirime dair yazı aranmayacağına ilişkin bilgilendirme yapılmıştır.

Dış Ticaret Müsteşarlığından:

2005/23 Sayılı Dış Ticarette Standardizasyon Tebliğinde

Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ

Tebliğ No: (2005/28)

 

MADDE 1 - 2/6/2005 tarihli ve 25833 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2005/23 sayılı Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği'nin 3 üncü maddesine son fıkra olmak üzere aşağıda belirtilen hüküm eklenmiştir.

" Ekli listede (Ek 1) yer alan maddelerin 23/5/2005 tarihli ve 25823 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kozmetik Yönetmeliği uyarınca bildirime tabi olmadığının ithalatçı veya temsilcisi tarafından beyan edilmesi ve ekli taahhütnamenin ( Ek 2) her ithalat işlemi için ayrı ayrı ilgili gümrük idaresine verilmesi halinde Sağlık Bakanlığınca düzenlenen bildirime dair yazı aranmaz."

MADDE 2 - Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 - Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan yürütür.

Ek 2

Tebliğin 5. Maddesi Çerçevesinde Verilecek Taahhütname Örneği

 

Dış Ticaret Müsteşarlığına

 

Dış Ticarette Standardizasyon (2005/ .. ) sayılı Tebliğ eki liste kapsamında yer alan .................... G.T.İ.P.' li ................. isimli maddenin 23/5/2005 tarihli ve 25823 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kozmetik Yönetmeliği'ne göre bildirime tabi olmadığını, söz konusu Yönetmelik hükümleri aksine, bildirim yapmadan ithal edildiği takdirde, ithal konusu malın CIF değerinin % 60'ının, bağlı bulunduğumuz vergi dairesince tarafımıza tebliğ edildiği tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden hesaplanacak TL karşılığını bütçeye gelir kaydedilmek üzere ödeyeceğimizi, ödemeyi 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre yerine getireceğimizi kabul ve taahhüt ederiz.

 

Firmanın Unvanı

Yetkili İmza

Tarih

 

 

 

 

Firmanın adresi :

Firmanın bağlı bulunduğu
vergi dairesinin adı :

Firmanın vergi sicil numarası :

Gümrük Beyannamesinin Tarihi ve Sayısı :

 

 

NOT : Taahhütname gümrük idaresine verilecektir.

 

Konuyla ilgili mevzuatın tam metnine http://rega.basbakanlik.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.